Nosta punttia, ei puhelinta

 

Kuinka monta kuvaa olet ottanut kännykälläsi tänään? Yhdeksän. Kuinka moni niistä on kuva itsestäsi? No, periaatteessa kahdeksan, tai ainakin kahdeksassa niistä yritin ottaa peilin kautta kuvaa itsestäni, mutta kahdessa näistä en edes näy, koska harhalaukaisu. Tosiasiassa näissä kuvissa yritin ottaa itsestäni kuvaa takaapäin – onko se sitten belfie – mutta se ei ole tässä se pointti.

Jos sinulla ei olisi kännykkää, kuinkakohan monta kuvaa olisit ottanut tämän päivän aikana?

Kuinka usein haluat ottaa kännykällä kuvia ihanista hetkistä? Kuinka usein haluat raportoida kuvin ja pienin tekstein ystävällesi, instagram-seuraajillesi ja facebook-kavereillesi, mitä päivän aikana on tapahtunut tai juuri äsken tapahtui?

Mitä jos keskittyisit elämään siitä raportoimisen sijaan! Olisit hetkessä läsnä, etkä räpeltäisi taskustasi löytyvää pienoistietokonetta. Keskittyisit keskustelemaan vieressäsi istuvan ihmisen kanssa, etkä sen, joka on kilometrien päässä tai jopa toisessa maassa. Tai mitä jos keskittyisit edes omiin ajatuksiisi?

Kävin loppusyksystä tilaisuudessa, jossa lanseerattiin Castillo de Molina -viinibrändin kännykkäparkki ravintola Lasipalatsissa Helsingissä. Tapahtumassa laitoimme heti kännykkämme parkkiin, siis pieneen pussukkaan, siinä lukon taakse ja halutessamme lataukseen, ja istuimme pöytään lähes tuntemattomien kanssa ja aloimme – no – keskustella. Alkuun kaikki toki tuijottelivat edessä olevia ruokailuvälineitä ja ylhäällä kattolistoja, kunnes jää oli pakko murtaa ja tutustua uusiin tyyppeihin. Miten virkistävää! Kukaan ei näprännyt puhelinta, ei ottanut edes valokuvia. Keskustelimme muun muassa niin sanotusta kännykkäetiketistä – milloin siis on sopivaa ja milloin ei ole sopivaa käyttää puhelinta. Tästä videosta näet, millaisesta tapahtumasta oli kyse ja mitä mieltä ammattilaiset ja muutamat bloggaajat, ja tietty meitsi, ovat kännykän käytöstä.kännykkä

Minkäslainen on kuntosalin kännykkäetiketti? Onko ok kulkea puhelimen kanssa salilla, räplätä sitä sarjojen välissä ja räpsäistä treenin päälle pari kuvaa pumpissa olevista lihaksista? Itse en ole alkujaan kulkenut salilla kännykän kanssa. Kun olin töissä Lady Lineilla, kännykän käyttäminen oli ainakin pukutiloissa kiellettyä. Kännykkä ei saanut siis piristä ja pöristä eikä siihen saanut turista. Se on mielestäni kanssatreenaajien, tai kanssapukijoiden kunnioittamista.

Lady Lineilla taitaa olla edelleen tämä pukkareiden kännykkäkielto ja sanoisin, että pitäkää siitä kiinni! Mutta kaiken kaikkiaan – kännykät ovat tulleet kuntosaleille! Siitä kuunnellaan musiikkia, seurataan treeniohjelmaa ja kirjataan tuloksia ylös, välillä lähetetään pikainen whatsapp-viesti kaverille ja otetaan välissä salaa pari valokuvaa. Teen näin siis itsekin, mutta mitäs silloin, jos se oma hikinen naama tallentuu jonkun muun kännykän kuvavirtaan ja päätyy sieltä vaikka instagramiin? Ajatuksena tämä vähän ahdistaa. Joku paheksuu, joku ottaa selfien. Kanssatreenaajan kännykkä lattialla sivussa, vähän niinkuin suojassa – mitä jos nakkaat vahingossa siihen lasin päälle vaikka metallisen käsipainon?

Kuntosalien kännykkäparkki, kas siinä vasta idea! Veikkaan, että moni treenaaja kapinoisi tätä vastaan, koska ”pitää nähdä treeniohjelma puhelimesta” tai ”pitää saada soittolistalta kunnon treenimusat”. Jos kuntosalilta löytyisi kännykkäparkki, jossa puhelimen saisi jopa lataukseen ja varmempaan talteen kuin pukkarin kaapissa, jättäisitkö puhelimesi parkkiin ja keskittyisit itse asiaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *